Tre tips om livförsäkringar
Frågan om att skaffa livförsäkring är något som kan dyka upp när något förändras i livet. Exempelvis att man gifter sig eller förlorar ett försäkringsskydd i och med att man byter jobb.
En annan, tyngre, orsak är om någon man känner har avlidit, vilket gör att man vill se över den ekonomiska situationen för sin egen familj.
Hur ska man då tänka när det gäller livförsäkringar? Jag tror man kan dela upp det hela i tre steg.
1. Vad har ni för behov?
Första frågan är vad ni har för behov av en livförsäkring. Det är så att säga behovet för de efterlevande som vi talar om här, eftersom syftet med en livförsäkring är att se till att de efterlevande klarar sig ekonomiskt. Lever man ensam så är behovet av en livförsäkring knappast så stort.
Den något jobbiga men viktiga frågan att ställa är: Hur skulle de efterlevande, familjen, klara sig om jag dör? Förutom det långsiktiga, att ersätta en inkomst mindre, så uppstår ofta en mer akut fråga om man har lån på en gemensam bostad: Vad händer med den genomensamma bostaden? Har den efterlevande råd att ta över lånen? Allt är så klart individuellt men ju högre gemensamma lån och ju högre inkomst man har desto större behov kan den efterlevande ha. Man kan välja att ha olika livförsäkringsbelopp inom en familj.
Som exempel kan vi ta att man har lån på en gemensam bostad på 3 000 000 kr och har tagit hälften var; då är behovet man ska täcka upp 1 500 000 kr per person.
2. Vad har ni för livförsäkringar idag?
Efter att ha funderat på behovet blir uppgiften att undersöka hur det är täckt idag. Här är det relativt lätt att missa någon av de försäkringar som man redan har. Visst, en direkt livförsäkring på kanske 500 000 kr vet man nog om, men det finns en hel del försäkringar som är att jämföra med en livförsäkring. För att få överblick krävs därför lite grävande.
De försäkringar jag tänker på förutom direkta livförsäkringar är:
- Tjänstegrupplivförsäkring
- Låneskydd
- Gruppförsäkringspaket, där livförsäkring ingår.
- Tjänstepensioner med återbetalningsskydd
- Kapitalförsäkring med sambo/partner som förmånstagare
Ni som då behöver täcka upp 1 500 000 kr kanske genom att leta i de här försäkringarna har hittat ett sammanlagt skydd för 1 000 000 kr per person.
3. Hur kan ni öka försäkringsskyddet?
Om man vill öka sina livförsäkringar finns olika sätt. Enklast är att höja beloppet i en försäkring man har eller teckna en livförsäkring direkt hos ett försäkringsbolag. Men det finns fler alternativ:
- Teckna livförsäkring som gruppförsäkring
- Lägga till efterlevandeskydd till sina pensionsförsäkringar. Gruppförsäkringar kan ibland ha lägre pris och enklare hälsodeklarationer. När det gäller kostnaden för efterlevandeskydd finns det en funktion att räkna ut vad det kostar på Konsumenternas.se – efterlevandeskydd.
Vilket av alternativen som är bäst är svårt att säga. Det varierar stort vilken tillgång olika personer har till gruppförsäkringar via arbetsgivare, fackförbund, banken och liknande, liksom hur prisvärda de är. Men ett tips är att om du tecknar försäkringen på ett fast belopp, som inte följer inflationen, kan det vara värt att ”ta i lite extra” eftersom det kan krävas hälsodeklaration om du senare vill höja beloppet.
Om Gustav
Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.