Behöver du en livförsäkring?
I oroliga tider kan frågor om ekonomiskt skydd dyka upp och Försäkringsbyrån får just nu fler frågor än vanligt om framför allt livförsäkringar. Vi har därför samlat information om livförsäkringar och ger råd om vad du främst ska tänka på.
Frågan om att skaffa livförsäkring kan dyka upp när något förändras i livet, som till exempel när man flyttar ihop eller får barn. En annan och tyngre orsak är oro i omvärlden. Det kan upplevas som ett skäl att se över den ekonomiska situationen för sin familj.
Hur ska man tänka när det gäller livförsäkringar?
Fundera först på behovet. Hur klarar sig er familj om en av försörjarna går bort? Ta sedan reda på vilket ekonomiskt skydd ni kanske redan har och till sist, öka eventuellt ert försäkringsskydd.
- Att veta vilka livförsäkringar man har kräver ett visst detektivarbete, men är inte särskilt svårt. Många blir positivt överraskade av att det totala beloppet är högre än väntat, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Skälet till det är att flera försäkringar kan ses som indirekta livförsäkringar, till exempel låneskydd för bolån och efterlevandeskyddet som finns i många tjänstepensioner. Kontrollera livförsäkringar med försäkringsbolaget och fråga banken och din arbetsgivare om du inte vet hur ditt ekonomiska skydd ser ut där.
Utökat skydd kan kräva ny hälsodeklaration
Om dina livförsäkringar inte är tillräckligt omfattande kan du antingen försöka att öka beloppet i de försäkringar du redan har, eller teckna nya försäkringar.
- Vi har inte sett några tecken på att försäkringsbolagen generellt säger nej till höjningar av belopp eller nya försäkringar på grund av coronaviruset. Däremot krävs det oftast att man fyller i en hälsodeklaration när man ansöker, och man kan i värsta fall få nej, avslutar Gustav Jonsson.
I ett blogginlägg utvecklar Gustav Jonsson de här tipsen om livförsäkringar och andra ekonomiska skydd för efterlevande. Läs blogginlägget här