Köpa julklappar på nätet – fördelar och risker
Att köpa julklappar online är en högaktuell fråga, särskilt eftersom många behöver undvika fysiska butiker nu i pandemitider. Här kommer en sammanfattning av vad man bör tänka på som konsument i juletid.
Som vägledare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå får jag ofta frågor om att köpa varor på nätet; vad ska man tänka på och vad finns det för risker?
Jag har tidigare år skrivit om att köpa julklappar online, vilket jag alltid gör själv och eftersom de frågorna fortfarande är högaktuella, särskilt då många behöver undvika fysiska butiker nu i pandemitider så tänkte jag göra en sammanfattning av vad man bör tänka på som konsument i juletid.
För några år sedan året skrev jag ett inlägg om att köpa sina julklappar online, något som jag själv sedan många år ägnar mig åt. Och något år innan det skrev jag om vådan av att köpa julklappar på avbetalning. Eftersom de frågorna fortfarande är högaktuella så tänkte jag göra en sammanfattning av vad man bör tänka på som konsument i juletid.
1. Hur ska jag betala när jag handlar i en nätbutik?
Svaret är att du bör handla på kredit …
Det kan tyckas vara ett kontroversiellt uttalande ur konsumentsskyddsperspektiv att säga att du bör handla på kredit. Men vad jag menar är att du bör betala antingen med ett kreditkort eller mot faktura, inte på avbetalning. Särskilt viktigt är det att handla på kredit om det är en butik som du inte har handlat hos tidigare eller om det finns anledning att misstänka att dina varor kan komma på drift.
Varför är det bra att köpa på kredit?
Jo, i första hand är det är det bra att köpa på kredit på så vis att du betalar först när du har fått din vara. Det är alltid lättare att hålla inne en betalning än att först betala och sedan försöka att få tillbaka pengar. Det finns dessutom en specialregel i konsumentkreditlagen som säger att du kan göra samma invändning mot kreditgivaren som mot säljaren. Det innebär att om du inte får dina varor för att säljaren går i konkurs, eller av någon annan anledning inte levererar, så behöver du inte betala.
2. Vad finns det för risker med att handla med kort på nätet?
Det värsta som kan hända när du handlar på nätet är så klart att du blir lurad! Handla därför bara från webbutiker som du känner till och litar på. Googla åtminstone innan du ska köpa något på en webbutik som du inte känner till. Köp inte varor till priser som är för bra för att vara sanna – det är de oftast inte. Och som sagt – köper du från en ny webbplats kan det vara värt att använda ett kreditkort.
Kortuppgifter hamnar i orätta händer
En annan risk är att dina kortuppgifter hamnar i orätta händer. Du har handlat något på en viss webbplats men upptäcker senare att det har dragits pengar från ditt konto för andra köp som inte du har gjort. Då kan det vara så att det har skett ett intrång på den webbplats där du handlade och skurkar har kommit åt data, bland annat ditt kortnummer. De här obehöriga köpen behöver inte ske i samband med ditt köp utan kan ske långt senare, när kortuppgifterna sålts vidare. Om du upptäcker obehöriga köp ska du omedelbart spärra kortet och reklamera köpet till banken.
Hur kan du skydda dig när du handlar på nätet?
Polisen tipsar om att tänka på följande:
- Använd bankens säkerhetslösning för dina bankkort. Spärra det för internetköp genrellt och öppna kortet varje gång när du vill handla på nätet.
- Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter till någon som frågar efter dem i e-post, sms, telefon eller på sidorna du handlar.
- Tacka nej till att webbsidan eller appen du handlar i sparar dina person- och kortuppgifter.
- Förvara dina kortuppgifter säkert. Behöver du spara dina kortuppgifter kopplat till en smart enhet, använd ett kreditkort eller annat betalkort som inte är kopplat till ditt lönekonto.
- Har olovliga köp gjorts eller har du förlorat ditt bankkort, kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan.
3. Handla inte på avbetalning
Det blir dyrare!
Härom året jämförde jag vad ett Legobygge skulle kosta beroende på om man betalade direkt, med delbetalning eller med konto och lägsta möjliga månadsavgift. De ursprungliga 999 kronorna slutade på mellan 1 127 och 1 939 kronor. Dyrast var det att betala med konto. Om man valde att betala minsta möjliga belopp varje månad, vilket var 50 kr, tog det dessutom mer än två år att slutbetala Legobygget.
Betala hela räkningen på en gång
Om du följer mitt tidigare råd att betala med kreditkort så ska du betala hela räkningen på en gång; då behöver du oftast inte betala någon ränta. Likadant med andra fakturor. Betala hela fakturan på en gång, även om du får ett erbjudande om att dela upp fakturan i flera avbetalningar. Ofta får du då betala en uppläggningsavgift och kanske en aviavgift varje månad. Och även en ”räntefri avbetalning” kan bli kostsam om du inte betalar i tid; en enda sen inbetalning gör automatiskt att du får betala ränta på resterande belopp.
Risker med krediter
Dessutom – att klara av att handla mycket på kredit bygger också på ett antagande om att man kommer att klara av att betala framöver. Du köper nu men betalar i mars; vad händer om du inte har ett jobb i mars?
Det kanske är så att du klarar av dina kreditkortsräkningar och dina avbetalningar så länge som allt är som vanligt. Men vad händer om du förlorar ditt jobb, blir sjukskriven eller skiljer dig? Att man inte längre kan betala sina räkningar i tid innebär ytterligare kostnader i form av försenings- och inkassokostnader och kan leda till betalningsanmärkningar som i sin tur gör en persons ekonomiska vardag ännu mer komplicerad. Det finns hjälp att få hos kommunernas budget- och skuldrådgivare men om du har hamnat där har det gått väldigt långt.
Som med allting annat är det bäst att tänka efter före och agera med lite måtta. Det är inte särskilt roligt att betala för något som du inte fått eller för den delen att betala av på julklapparna fram till midsommar!
Och med de orden säger jag GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Cecilia Blomqvist, tidigare medarbetare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.