Glöm inte att besiktiga och försäkra fritidshuset
Många drömmer om en sommarstuga, lantställe eller fjällstuga. Men det finns en del att tänka på innan man slår till. Vi ger tips inför köpet och visar hur du väljer rätt försäkring till ditt fritidshus.
Vad ingår i en fritidshusförsäkring?
- Du behöver en särskild försäkring för ditt fritidshus. Den skyddar ditt hus och din tomt. Det ingår också ett ansvarsskydd och rättsskydd. Ofta täcker försäkringen även dina saker som du förvarar i huset, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
En fritidshusförsäkring ger ersättning om du drabbas av brand- och vattenskador. Den kan också ge ersättning vid naturskador, till exempel vid en översvämning eller efter en storm. Försäkringen kan även täcka sanering av skadedjur, men inte alltid angrepp av hussvamp.
Ansvarsskyddet och rättsskyddet kan hjälpa dig om du blir skadeståndsskyldig eller om du hamnar i tvist med till exempel säljaren av huset eller en granne.
Undersök din bostad
Som köpare ska du göra en noggrann besiktning av huset. Om du senare upptäcker fel som du enligt lag och rättspraxis borde ha upptäckt kan du inte kräva säljaren på ersättning.
Ibland säljs fritidshus med en så kallad Dolda felförsäkring men du har ändå en långtgående undersökningsplikt. Det kan därför vara bra att anlita en egen besiktningsman och inte enbart nöja sig med den besiktning som gjordes när säljaren tecknade försäkringen.
- Oavsett om du köper ett modernt hus eller ett renoveringsobjekt bör du känna till husets fel och brister. Var extra noga med att kontrollera husets skal. Fritidshusförsäkringen ger inte ersättning för läckage i husets yttertak, fasad eller dränering under mark, säger Peter Stark.
Jämför olika försäkringar
Det finns vissa skillnader mellan olika fritidshusförsäkringar, till exempel när det gäller den ersättning du kan få efter ett läckage i ett badrum. De åldersavdrag som försäkringsbolagen gör kan också variera. Här kan du göra en oberoende jämförelse av olika fritidshusförsäkringar. Titta gärna på följande:
- Ersättning för yt- och tätskikt i badrum
- Maximalt åldersavdrag
- Skydd för hussvamp
- Självrisk vid olika läckageskador och översvämning
- Allrisk för byggnad
Att tänka på
- Teckna en försäkring direkt när du skriver på köpekontraktet, oavsett när du kommer att använda ditt boende.
- Se till ditt fritidshus regelbundet. Många skador inträffar när man inte är i huset. Ett inbrott eller skadegörelse kan bli svårt att bevisa om du inte har varit där på lång tid.
- Om du bor permanent i ditt fritidshus så behöver du en villahemförsäkring.