Så betalar du smart i julhandeln och på julresan
Snart är det jul och det brukar innebära både många köp och betalningar. Vad ska du tänka på när du betalar för saker och resor? Finns det sätt som är smartare än andra och finns det fällor du ska undvika?
Att betala med kreditkort eller mot faktura innebär både för- och nackdelar. Den stora fördelen är att ditt köp kommer att räknas som kreditköp. Det innebär att du har ett extra skydd om du får problem. Banken har ett solidariskt ansvar tillsammans med säljföretaget för fel och brister i det du har köpt. Om det blir något fel med varan eller tjänsten och du inte kommer överens med säljaren - eller om företaget du handlat av inte finns kvar längre - då kan du i stället vända dig till banken med krav på ersättning. Det kan vara mycket användbart om säljaren inte är samarbetsvillig när du vill reklamera.
Den stora nackdelen med kreditköp är naturligtvis att all handel på kredit innebär en risk för att du handlar för mycket och får problem med att betala. Tänk på att om du delar upp betalningen på flera delbetalningar så tillkommer ofta en ganska hög ränta.
- Rätt använt finns det juridiska fördelar med kreditköp när du julhandlar, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men det är viktigt att du inte lockas att överkonsumera och att du håller koll på dina betalningar. Billigast blir det om du betalar hela fakturan direkt.
Betala julresan
När det gäller att betala för en resa så kan det vara fördelaktigt att betala den med ett kreditkort, dels för att den blir ett kreditköp med extra skydd, dels eftersom vissa kort innehåller bra reseförsäkringar. De varierar i kvalitet och det finns kort helt utan reseförsäkring, så kontrollera vad som ingår i det eller de kort du har och välj det som är bäst.
Betala på resmålet
När du ska betala i ett annat land så kan du tjäna pengar på att använda ett kort som har lågt valutaväxlingspåslag och låg uttagsavgift. Avgiften kan variera inom och utanför Euro-området.
Det billigaste sättet att betala är vanligtvis att du använder ditt kort och då väljer att betala i lokal valuta. När du är utomlands får du oftast frågan om du vill betala i SEK eller den lokala valutan. Väljer du den lokala valutan regelbundet kommer du med största sannolikhet att spara pengar.
- Tänk bara på att ha olika betalningsalternativ när du är utomlands, säger Fredrik Nordquist, biträdande chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Har du bara ett kort med dig och du blir av med det, eller det blir något tekniskt fel, så kommer du att få stora problem. Det bästa är att åtminstone ha två kort och kanske dessutom en mindre reskassa kontant. Var bara uppmärksam på att risken för stöld och förlust ökar ju fler kort du ska hålla reda på.
Mer smart information om betalningar
Jämför i listan på konsumenternas.se vilka kort som
Läs fler bra tips i checklistan Betala på resa