Bilresa på sportlovet – så fungerar din bilförsäkring
I år väljer många sportlovsresenärer att köra bil till svenska skidorter och andra ställen. Vi tipsar om vad man bör tänka på i samband med den pågående pandemin och förklarar hur bilförsäkringen fungerar om man behöver akut hjälp.
Den pågående pandemin gör att många sannolikt väljer bilen som transportmedel under sportlovet. Men innan man ger sig av är det bra att tänka på följande:
- Pandemin har påverkat tillverkningen och tillgången på reservdelar vilket kan leda till långa reparationstider. En ökad efterfrågan på hyrbilar under pandemin kan också innebära att det kan bli svårt att få tag på en hyrbil om du till exempel råkar ut för en trafikolycka och inte kan fortsätta resan med din egen bil, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå
Vilken akut hjälp kan man få från en bilförsäkring om bilen stannar, om man kolliderar med vilt eller om det blir inbrott i bilen under resan?
Bärgning och hemtransport
I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring. Den ersätter kostnaderna för att transportera hem förare och passagerare. Den ersätter också bärgning till närmast lämpliga verkstad om bilen har blivit skadad eller råkat ut för driftsstopp. Tänk bara på att försäkringen inte gäller om driftsstoppet beror på att du har glömt att tanka bilen.
Om föraren blir sjuk och därför inte kan köra bilen kan det också vara möjligt att få ersättning för passagerarnas hemresa.
Assistansförsäkringar
En assistansförsäkring har stora likheter med den vanliga räddningsförsäkringen. Det som framför allt skiljer dem åt är att assistansförsäkringen gäller utan självrisk. En räddningsförsäkring har oftast en självrisk på 1 500 kronor.
Exempel på vad som kan ingå i assistansförsäkringar är: reparation på plats, låsöppning, bärgning, några få dagars hyrbil och hotellövernattning.
Det finns separata assistansförsäkringar men skyddet kan också ingå i din vanliga bilförsäkring.
Ersättning för hyrbil
För att få ersättning för hyrbil behöver du en så kallad stor bilförsäkring eller en basförsäkring med tillägg.
Det krävs också att din egen bil inte kan användas på grund av en skada som är ersättningsbar enligt villkoren, till exempel en vagnskada, stöld eller driftsstopp. Ersättningen som du kan få är normalt begränsad till 75 procent av dygns- och kilometerkostnaden och antal dagar varierar men är som mest 45 - 75 dagar.