Trygga din ekonomi – en snabbkurs i privatekonomi
Nu lanseras en kostnadsfri, digital utbildning om privatekonomi producerad av Finansinspektionen. Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå medverkar tillsammans med andra föreläsare.
Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ingår i utbildningsnätverket Gilla din ekonomi, som leds av Finansinspektionen. Där lanseras nu den digitala utbildningen Trygga din ekonomi – en snabbkurs i privatekonomi. Utbildningen riktar sig både till dig som möter personer som du ska sprida kunskaperna vidare till och till dig som själv vill lära dig mer om privatekonomi.
- I avsnittet om försäkringar berättar jag om hur viktigt det är att varken vara underförsäkrad eller överförsäkrad, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Har du för få försäkringar, eller för låga försäkringsbelopp, riskerar du att inte få rätt ersättning efter en skada. Är du i stället överförsäkrad, betalar du helt enkelt mer än du behöver och du kan ändå inte få mer i ersättning än vad försäkringsbolaget värderar skadan till, konstaterar Peter Stark.
Utbildningen är avsedd att ge baskunskaper inom en rad ekonomiska områden och är uppdelad i fyra delar: Budget, betala och försäkra, Spara och låna, Pension och Familjejuridik. Utbildningen är öppen för alla och tar cirka en timme att genomföra.
- Den här digitala utbildningen är den utbildning vi annars brukar åka runt i landet med – i koncentrerad form, förklarar Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Jag berättar bland annat om konsumenters rätt att öppna konton och bankens rätt att ställa frågor som ger dem kundkännedom – även till befintliga kunder, säger Fredrik Pettersson.
Utbildningens fyra delar
Del 1 - Budget, betala och försäkra
Här diskuterar vi vad privatekonomi egentligen är, dina rättigheter som konsument, hur du undviker att hamna i eller tar dig ut skuldfällan och vilka privata försäkringar du behöver och inte behöver.
Del 2 - Spara och låna
Hur kan ett litet sparande växa sig stort över tid och hur kommer man igång? Här pratar vi om månadssparande, fonder, riskvilja, avkastning, prismedvetenhet för sparprodukter och lån samt hur du undviker bedrägerier.
Del 3 - Pension
Hur tjänar du in till pensionen och hur fungerar det? Här pratar vi om hur du kan påverka storleken på din pension och vad det finns för stöd för dig med låg pension idag.
Del 4 – Familjejuridik
Kortfattat om hur juridiken påverkar oss i vår vardag och vad som gäller när du är sambo eller gift. Här pratar vi om samboavtal, arvsrätt, testamente, äktenskapsförord och framtidsfullmakt.
Du hittar utbildningen Trygga din ekonomi här: