Tjänstepensionen viktig för din totala pension
Tjänstepensionen kan utgöra en stor del av din totala pension. Den 27 september varje år uppmärksammas vikten av tjänstepension på Tjänstepensionens dag.
Alla som arbetar och betalar skatt tjänar in till sin allmänna pension. Tjänstepension kommer däremot via arbetsgivaren och kan utgöra en stor del av din framtida pension.
- Använd Tjänstepensionens dag till att ta reda på hur du kan påverka din tjänstepension, uppmanar Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. På konsumenternas.se finns flera unika webbtjänster där du kan ta reda på vilka val som är mest gynnsamma för dig. Om du kan öka tjänstepensionen ger det bra balans i din framtida pension.
Har du tjänstepension?
Ungefär nio av tio anställda har tjänstepension via sin arbetsgivare. De flesta tjänstepensioner är kollektivavtalade men det finns också andra lösningar.
Alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension till dig. Hur mycket beror på vad parterna inom arbetsområdet har förhandlat fram. Som anställd får du bestämma över hur pengarna ska förvaltas (eller en viss del av pengarna).
Om din arbetsgivare inte har något kollektivavtal, är det bra om du ser till att det görs inbetalningar till din pension på något annat sätt. Och att du tar reda på vad du kan påverka.
Vad kostar din tjänstepension? Räkna ut jämförpriset
Det finns avgifter förknippade med tjänstepension. Avgifterna har stor betydelse för hur sparkapitalet i tjänstepensionen utvecklas, eftersom du sparar under lång tid. När du ska välja vem som ska förvalta din tjänstepension är det bra att jämföra avgifter.
Försäkringsbolagen kan ta ut olika typer av avgifter. Det kan vara en fast avgift, en procentuell avgift av pensionskapitalet och förvaltningsavgift för fondsparande.
- Det är i princip omöjligt för en konsument att själv räkna ut hur avgifter och andra kostnader påverkar sparkapitalet, säger Stefan Thelenius. Därför är Jämförpris en unik tjänst. Med Jämförpris kan du räkna ut avgifter och kostnader i till exempel SAF-LO och de andra stora kollektivavtalsområdena och i individuella tjänstepensioner.
Efterlevandeskydd – ha kvar eller välja bort?
Du kan kombinera din tjänstepension med ett efterlevandeskydd – det kan heta återbetalningsskydd eller familjeskydd inom vissa kollektivavtalade tjänstepensioner. Väljer du att ha ett efterlevandeskydd får du själv lägre pension, antingen genom att du inte får del av arvsvinster eller genom att premien till familjeskyddet dras av från din tjänstepensionsinbetalning.
- Med vår nya webbtjänst kan du själv räkna ut vad det kostar att ha ett återbetalningsskydd och familjeskydd, något som inte är möjligt att räkna ut på egen hand, säger Stefan Thelenius. Räkna på kostnaden för efterlevandeskydd i t ex SAF-LO.
Läs mer om Tjänstepensionens dag.
På Minpension.se kan du logga in och där du kan skaffa dig en samlad bild över hur stor din pension kan bli.