2022-03-11 Blogg

Viktigt att tänka på när du byter försäkring

Vad ska du tänka på när du vill byta försäkring? När det gäller sakförsäkringar ska du vara uppmärksam på vilken bindningstid du har, att du inte blir utan försäkring någon period eller råkar betala dubbelt. När det gäller personförsäkringar, som en barnförsäkring, olycksfallsförsäkring eller livförsäkring, är det viktigaste att du ska vara försiktig med att byta. Det kan verkligen innebära risker!

Sakförsäkringar, som hemförsäkringar och bilförsäkringar, är det sällan något problem att byta. Det som kan hända är att du glömmer att säga upp den gamla och råkar bli dubbelförsäkrad. Förutom en onödig kostnad kan det också uppstå problem med vilken försäkring som ska gälla vid en skada (när hände skadan, före eller efter att du bytte). Men jämförelsevis är problemen ändå begränsade. Med personförsäkringar är det däremot mer komplext att byta och kan till och med vara farligt.

Lyssna på Försäkringspodden om att välja och byta försäkring

Viktigt att tänka på:

1. Vad byter du från och till? Jämför alltid innehållet

Att en säljare vill att du byter försäkring är inget bra skäl att byta. Även om du får ett lägre pris finns det anledning att hålla i hatten. Kanske får du vad du betalar för. Ett lägre pris kan ge sämre innehåll. Vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå brukar säga att du ska ta hänsyn till följande faktorer innan du byter:

  • innehåll,
  • pris,
  • kundnöjdhet,
  • hållbarhet (bil nu, fler kommer senare).

Till hjälp kan du ta våra jämförelser, där vi sätter poäng på innehållet i hem-, villa-, bil-, djur- och barnförsäkringar och jämför en rad andra försäkringar mer i detalj. Även kundnöjdhet finns med.

Vi har också guider för vilka försäkringar man bör prioritera i olika faser av livet: Vilka försäkringar behöver du?

2. Vilken bindningstid har du?

Standard för hemförsäkringar, bilförsäkringar och andra sakförsäkringar är 1 års bindningstid. Det innebär att om det gått 1 månad sedan din försäkring förnyades, eller du tecknade den, så har du 11 månader kvar innan du kan byta. Vissa få nya försäkringsbolag, och på denna punkt mycket modernare och konsumentvänligare, har i stället mellan 1 och 30 dagars bindningstid.

För personförsäkringar finns ingen bindningstid. Däremot finns det ofta skäl att vara försiktig med byte av personförsäkringar. Läs mer under Var särskilt försiktig när det gäller personförsäkring.

3. Se till att det inte blir något glapp och du blir oförsäkrad

För alla försäkringar så är det viktigt att det inte finns något glapp i tiden. Den nya ska ta vid när den gamla löper ut. Du vill inte riskera att stå oförsäkrad om det skulle råka hända något i ett glapp. Och det kan även påverka på andra sätt. Till exempel kan det bli så att rättsskyddet i hemförsäkringen inte gäller om du inte har haft försäkringen en sammanhängande tid.

4. Var särskilt försiktig med att byta en personförsäkring!

För personförsäkringar som barnförsäkringar och sjuk- och olycksfallsförsäkringar gäller det att vara försiktig. För det första måste du nästan alltid fylla i en hälsodeklaration när du ansöker om en ny försäkring. I och med att en tid har gått sedan du fyllde i hälsodeklarationen för den gamla försäkringen är risken att saker har dykt upp. Din nya försäkring kan bli sämre på grund av den nya hälsodeklarationen, vilket kan leda till begränsade undantag, stora undantag eller att du helt nekas försäkringen.

En ny personförsäkring gäller inte för existerande problem

Och oavsett om du fyller i en hälsodeklaration eller inte så kan du aldrig ”ta med dig gamla besvär” till en ny försäkring. Funderar du på att t.ex. byta din sjuk- och olycksfallsförsäkring bör du känna till att det oftast inte är något problem om du är fullt frisk och inte har varit sjuk. Men om du har haft någon skada eller sjukdom kan det vara högst riskfyllt att byta försäkring. Den nya försäkringen kommer inte att gälla för sjukdomar eller skador som fanns innan den nya försäkringen började gälla. Även om man kan ha synpunkter på att det blir som en inlåsningseffekt för personförsäkringar är det viktigare att du behåller ett bra skydd. Därför är ditt ursprungliga val viktigare.

De lägen där du ändå kan överväga att byta försäkring är om du är kärnfrisk och redan fått den nya försäkringen beviljad. Problemet är ändå att man, trots att man är kärnfrisk, inte kan veta allt. I teorin kan det finnas något du inte vet om. En diagnos kanske fastställs först flera år efter ditt försäkringsbyte, medan sjukdomen ändå fanns innan bytet. Då är risken att varken den gamla eller den nya försäkringen vill ersätta dina besvär. I ett sådant tråkigt läge kan du överklaga hos Personförsäkringsnämnden. Ofta borde någon av försäkringarna ersätta diagnosen. Men det är inte säkert, och innebär mycket arbete för dig, så var försiktig med att byta personförsäkringar.

Djurförsäkringar fungerar som personförsäkringar

Notera också att djurförsäkringar, trots att de formellt är sakförsäkringar, i praktiken till stor del fungerar som personförsäkringar när det gäller sjukdomar. Du ska vara försiktig med att byta dem också.

5. Se upp så att du inte betalar den gamla försäkringen

Ett klagomål vi får ibland är att konsumenter råkar betala den gamla försäkringen, trots att de tecknat en ny. Kanske ligger det kvar ett autogiro? Glöm inte att säga upp den gamla försäkringen och/eller avsluta autogirot så att du inte riskerar att bli bunden av två försäkringar.  

Läs mer om

För mer info om försäkringar och vad de innehåller, se gärna våra jämförelser, vår guide om vilka försäkringar du behöver och vår guide om att välja och byta försäkring

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.