Värdefulla banktips inför semestern
Konsumenternas Bank- och finansbyrås jurister tipsar dig om viktiga saker att tänka på när det gäller banktjänster på sommarsemestern, både i Sverige och utomlands.
– Sommarsemestern närmar sig i rask takt och många har fullt fokus på sol och bad. För att ha en så avslappnande semester som möjligt har vi samlat tre värdefulla tips som hjälper dig inför sommarens resor, säger Erik Hellenius, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Tips 1: Håll ordning på dina kort och kontanter
Handla med kort eller kontanter
Om du ska resa långt, speciellt utomlands, är det bra om du har med dig minst två bank- eller kreditkort om det ena skulle sluta fungera eller bli stulet. I många länder är det också vanligt att vissa butiker och försäljare endast tar vissa kort eller inga alls, så ha med dig en buffert med kontanter i landets valuta eller ta ut på plats.
Om kortet blir stulet
Om du har ett kort som är kopplat till ett betalkonto, kan det vara en god idé att se till att det inte finns ett för stort belopp på det kontot om ditt kort skulle bli stulet. Kom ihåg att alltid ha dina kort under uppsikt och anmäl direkt till banken om du upptäcker att ett kort har försvunnit eller om belopp har dragits som du inte känner igen. Om du lämnar ett kort på ditt hotellrum ska du låsa in det i säkerhetsboxen för att du inte ska anses ha varit grovt oaktsam om någon använder kortet för att göra obehöriga uttag.
Kreditkort
En fördel med kreditkort, inför och under resan, är att du kan vända dig till banken för att få ersättning om du har köpt något som senare visar sig inte fungera eller inte ens levereras. Om du köper flygbiljetter med ditt kreditkort och flyget blir inställt, så har du alltså möjlighet att få ersättning från banken för kostnaden.
Tips 2: Minimera avgifter och kostnader
Kortavgifter
Kolla upp vad ditt kort har för uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter. Det kan vara bra att skaffa ett med låga uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag, om du inte redan har det. Du kan se vilka uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag som gäller för dina kort i vår jämförelse av bankkort och kreditkort.
Växla pengar
För att ta reda på vilken växelkurs din bank använder kan du kontakta banken och fråga. Tillämpar banken VISA eller Mastercards växelkurser så kan du se vilka dessa på deras respektive webbplatser.
Om du betalar eller tar ut kontanter i uttagsautomat med kort utomlands är det oftast billigast att välja betala och bli debiterad i den lokala valutan. Om du till exempel är i Spanien kan det löna sig att välja att betala i euro istället för svenska kronor (SEK). Mer information om det hittar du i vår guide Betala på resa. Angående just Spanien så har nu i stort sett alla uttagsautomater infört uttagsavgifter. Avgiftens storlek kan dessutom variera rätt mycket, så det kan löna sig att kolla upp vilken automat som är billigast på orten som du befinner dig på.
Tips 3: Förbered dig innan du åker
Räkningar och fakturor
Även om du inte ska vara borta så länge behöver du kontrollera så att inga e-fakturor och räkningar har sista betalningsdag medan du är bortrest. Lägg gärna in räkningarna för betalning innan du åker. Ska du vara borta länge kan det vara bra att be någon som du litar på att gå igenom din post så att eventuella betalningspåminnelser eller annat brådskande inte missas.
Giltighetstid och appar
En annan viktig sak att se över i god tid före resan är när dina kort går ut. Om kortets giltighetstid upphör medan du är bortrest kommer du inte att kunna använda det.
Idag är vi vana att förlita oss mycket på den mobila tekniken, som Swish, mobilt bank-id och andra tjänster. Innan du reser iväg, försäkra dig om att du har andra alternativ ifall din mobil eller internetuppkopplingen inte skulle fungera på resan.