2024-11-06 Blogg

Den lilla röda – en berättelse om att försäkra sin första bil

En garageplats blir ledig och det är nu dags att bli bilägare. I ett blogginlägg berättar Sofia Ulriksson hur hon hittar rätt försäkring till en röd liten bil.

Jag har blivit med bil

Liten röd bil.jpgJag har tidigare inte velat skaffa bil då det har varit så krångligt med parkering. Men nu har jag möjlighet att hyra en garageplats nära där jag bor. Jag ska ta över en röd liten bil och bli bilägare. Nu är det dags att välja försäkring till ”den lilla röda”. Välkommen att följa med på min resa!

 

Hel- eller halvförsäkring, vad behöver jag?

Maskinskademomentet

Det första jag gör är att kolla i jämförelsen av bilförsäkringar på konsumenternas.se. Min bil är över 15 år. Finns det något försäkringsbolag som erbjuder maskin och elektronikförsäkring till en sådan gammal bil? Nej det gör det inte, 12 år och 15 000 mil är den mest långtgående maskinskadeförsäkringen. Men har man en bil som är runt 8–10 år och inte rullat allt för många mil tycker jag att det är värt att man letar efter ett försäkringsbolag som ersätter maskinskador.

Här kan du jämföra maskin- och elektronikförsäkring  

Hel- eller halvförsäkring

Eftersom min bil är gammal och den har mer ett bruksvärde/sentimentalt värde för mig än ett faktiskt ekonomiskt värde så kommer jag att välja bort helförsäkring på bilen. Reparationskostnader utöver bilens värde kommer aldrig ersättas. Helförsäkringen täcker skador på vagnen, repor på lacken och bucklor på plåten. En sådan reparation kommer förmodligen att kosta mer än vad min bil är värd. Det finns därför ingen anledning för mig att betala för en dyrare helförsäkring.

En nyare bil än min

Hade jag haft en ny bil så skulle jag tänkt annorlunda. Om bilen är helt ny och tillverkaren erbjuder vagnskadegaranti räcker visserligen en halvförsäkring. Vagnskadegarantin i kombination med en halvförsäkring blir som en helförsäkring. Men är bilen runt tre år gammal, då ska du dubbelkolla när vagnskadegarantin upphör. Finns ingen vagnskadegaranti bör du helförsäkra bilen. En tumregel är att sätta premien (priset för försäkringen) i förhållande till bilens dagsvärde.

Halvförsäkringens övriga delar

Både maskinskada och vagnskada faller därför bort i mitt val. Vad är det då som återstår?

En halvförsäkring innehåller många andra viktiga skydd som brand, glas räddning och rättskydd. Skulle bilen säcka ihop så vill jag ha trygghet att den bärgas till närmast lämpliga verkstad och att den inte blir stående på gatan där den riskerar att bli plundrad. Skulle det bli en brand i garaget vill jag åtminstone få någon sorts ersättning, om än låg, i fall bilen brinner upp helt. Det är också en trygghet med rättsskyddsförsäkringen i fall jag hamnar i en tvist som rör bilen, eftersom rättskyddet i hemförsäkringen inte gäller för ägare, förare eller brukare av motordrivet fordon.

Så sammanfattningsvis landar jag i att en halvförsäkring duger fint för min lilla röda. Jag markerar ”halvförsäkring” i jämförelsen med poäng och får fram en topplista.

Här finns poängjämförelsen för bilförsäkringar

Mitt sista steg blir nu att finna priset/premien på försäkringarna. Tyvärr har Försäkringsbyrån inte teknisk möjlighet till detta än, eftersom priserna är så pass individuella.

Premiens storlek

Jag går in på på flera försäkringsbolags hemsidor och fyller i ålder, var jag bor och registreringsnummer. Det visar sig att priset skiljer sig mellan mig och den tidigare ägaren. Jag, en 31-åring i Stockholm får betala cirka 200 kronor mer i månaden än den äldre ägaren boende i en landsbygdskommun. Men det är så det ser ut, priserna är individuella och sätts utefter riskerna med till exempel yngre förare och trafikmängd.

Det är dyrt att försäkra bilen när man är ung, men du kommer att få ersättning vid skada och det är det viktigaste. Den person som använder bilen mest och har ekonomiskt intresse i den ska stå på försäkringen. Om bilen registreras på en äldre person för att få lägre premie kan försäkringsbolaget neka ersättning vid en olycka och vad är då vitsen med att ha betalat för en försäkring? Det är också en form av försäkringsbedrägeri att medvetet teckna bilen på fel person.

Läs mer om försäkrat intresse här

Hur får jag fram priset?

Det går bra att få fram prisuppgifter på försäkringsbolagens hemsidor men jag testar också några prisjämförelsesajter. De ger en bra överblick av prisbilden, men flera försäkringsbolag som finns i jämförelsen på konsumenternas.se visas inte, trots att det är etablerade försäkringsbolag.

Som konsument ska man vara medveten om att dessa jämförelsesajter visar enbart försäkringsbolag som de får provision eller kickback ifrån. Jag blev också uppringd några gånger efter att ha angett mitt telefonnummer till sajten. Jag tog inte till mig erbjudandet att få rådgivning om vilken försäkring jag skulle köpa av sajtens säljare, även om de verkade trevliga. Jag är visserligen partisk men tycker att informationen på konsumenternas.se är tillräcklig. Den som önskar kan dessutom själv ringa till Konsumenternas Försäkringsbyrå och få vägledning.  

Vilken försäkring tog jag till slut?

Mitt nuvarande försäkringsbolag erbjöd mig en ganska bra samlingsrabatt. Men slutligen valde jag ett annat bolag med en något lägre premie. Försäkringen får ändå relativt höga poäng i jämförelsen på konsumenternas.se, så jag vet vad jag får för premien. Vilket försäkringsbolag det blev kommer detta blogginlägg inte förtälja. Vi får se om jag behåller försäkringen även nästa försäkringsår eller om jag då väljer att byta försäkring.

Hoppas ni tyckte det var intressant att följa min resa. Det behöver inte vara så stor grej att välja bilförsäkring. Se över vad bilen är värd, behöver du hel eller halvförsäkring och vad har du för specifika behov?

 

sofia.jpgJag heter Sofia Ulriksson och är jurist med inriktning på motorförsäkringar hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det här blir mitt andra gästinlägg på bloggen. På fritiden tycker jag om att odla och bilen kommer förmodligen åka många vändor med plantor och torvfri jord mellan handelsträdgårdar och min odlingslott.