Se över ditt bolån med hjälp av de senaste snitträntorna
Titta på bankernas senaste snitträntor och jämför din egen bolåneränta med dessa räntor. Finns det anledning att ta kontakt med banken för en räntediskussion? De senaste snitträntorna från september månad finns på vår webbplats.
I början av oktober slog Riksbankens senaste sänkning av styrräntan igenom. Nivån på styrräntan påverkar alla boräntor, men på kort sikt har den mest betydelse för konsumenter som bundit sin bolåneränta på 3 månader. Många kallar den räntan för rörlig ränta, men den är bunden på 3 månader i taget.
När påverkar ändringen av styrräntan din ränta?
Om du har 3-månaders bindningstid på din boränta dröjer det tills din nuvarande period upphör och en ny tar vid. Då justeras räntan på ditt bolån till bankens aktuella listränta för 3 månader, minus den eventuella rabatt som du har fått.
Det kan vara värt att kontrollera att din rabatt fortfarande gäller, det är inte säkert att banken påminner dig. Kanske är det dags för en kontakt med banken för att diskutera räntan? Kontrollera också då och då hur din ränta står sig jämfört med bankens snittränta för samma räntebindningsperiod. I och med att ränteläget ändrar sig finns det en risk att den rabatt du fick vid den senaste diskussionen med banken hunnit ”urholkas”.
Har du en längre bindningstid på lånet – mellan 1 och 10 år - så ändras din ränta när perioden upphör och en ny period tar vid. Under bindningstiden är räntan fast. Fundera i god tid över vilken bindningstid du vill fortsätta med och kontakta banken för att be om erbjudanden.
Hur fungerar det med rabatter på bolåneräntan?
De flesta av de stora bankerna tillämpar individuell räntesättning där de ger rabatter på sina listräntor. För att få en så bra bolåneränta som möjligt är det bästa tipset att ta initiativet till en förhandling med banken om din ränta. Storleken på lånet, belåningsgraden och din kreditvärdighet är viktiga faktorer som banken tar hänsyn till. Alla konsumenter får inte de högsta rabatterna eftersom förutsättningarna är olika, men de flesta kan få lite bättre ränta genom att vara aktiv, kontakta banken och diskutera räntan.
Men en del banker sätter inte räntan efter individuella förhandlingar, utan ger fasta rabatter. De bygger oftast på hur stort lånet är och hur hög belåningen är – lånets storlek i förhållande till värdet på din bostad. Då kan du se vilken ränta du kan få direkt på bankens webbplats.