Villaförsäkringar

Du som äger en villa behöver en hemförsäkring och en villaförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder en kombinerad villahemförsäkring. 

En villaförsäkring skyddar ditt hus om byggnaden skadas av brand, läckage, skadegörelse, naturskador och skadedjur. Försäkringen ersätter i vissa fall också skador på din tomt. Andra byggnader som till exempel garage och växthus kan även ingå men då måste de finnas med i försäkringsbrevet. Villaförsäkringen innehåller också ett ansvars- och rättsskydd.  

Att tänka på

  • Villaägare behöver både en villa- och hemförsäkring.
  • Försäkrar du din villa till fullvärde kan du få ett nytt hus återuppbyggt om din villa brinner ned.
  • Du bör särskilt se över husets utsida. Du får normalt inte ersättning för skador från vatten som rinner in i huset via tak, fasad eller dränering.
  • Genom skadeförebyggande åtgärder kan du slippa besvärliga skador i ditt hem.
Jämför villaförsäkringar

Vattenskador i villaförsäkringar

Om du drabbas av en vattenskada kan du få ersättning för att åtgärda skadorna i huset. Har du en villahemförsäkring omfattar försäkringen även saker som skadas. 

Vattenskador eller läckageskador i villor uppstår ofta i köket, badrummet eller källaren. Men hela huset kan drabbas. För att få ersättning för en vattenskada i våtrum ska man i de flesta försäkringsbolag ha följt de branschregler som gäller för våtrumet vid tiden för bygnationen av våtrummet. 

Du måste alltid betala en självrisk. För vattenskador är självrisken ofta högre än för andra skador, Det gäller särskilt vid en vattenskada i våtrum, frysta rör eller översvämning utifrån. Självrisken kan variera beroende på bolag. I vår jämförelse av villaförsäkringar finns mer information om självrisker vid vattenskador. 

Här kan du läsa om översvämning och andra naturskador

Skador som ersätts

Vanliga skadeorsaker är till exempel att en vattenledning, ett avloppsrör, diskmaskinen eller varmvattenberedaren läcker. En annan vanlig skada är att tätskiktet i badrummet inte håller tätt och vatten läcker igenom väggen eller golvet. En översvämning i källaren kan uppstå t. ex. genom att avloppsvatten trycks upp från en golvbrunn. Se vidare om översvämning i fliken Naturskador.

Skador som ersätts
Branschregler bör följas
Yt- och tätskikt
Merkostnader
Förra ägarens försäkring kan ersätta vattenskada i nyköpt bostad 

Externa webbplatser

Länk till vattenskadecentrum

Vanliga frågor

Jag har fått in vatten i källaren. Gäller villaförsäkringen?

För att villaförsäkringen ska gälla måste läckaget bero på att ett rör gått sönder eller att vatten strömmat från markytan direkt in i byggnaden genom en ventil, fönster eller dörröppning. Försäkringen gäller också om vattnet kommit upp ur avloppet.

Om vattnet däremot trängt in i huset på grund av bristfällig dränering kan du inte få någon ersättning.

Problem med hantverkare efter en vattenskada. Vad kan jag kräva av försäkringsbolaget?

Försäkringsbolagets huvudsakliga uppgift är att betala reparationen, men de brukar ofta hjälpa till med att anvisa hantverkare.

Som regel är du dock själv beställare av arbetet men det är en fördel för dig om du behöver reklamera eftersom du kan ha stöd av konsumenttjänstlagen mot hantverkaren. Det innebär att om du är missnöjd med arbetet måste du vara aktiv och själv kräva att hantverkaren fullföljer sitt åtagande. Men kontakta alltid försäkringsbolaget - de brukar ändå kunna hjälpa dig om du har problem med hantverkaren i samband med vattenskadan.

Du bör alltid kunna begära att försäkringsbolaget håller inne betalningen för en reparation efter vattenskada som inte är fackmannamässigt utförd eller om arbetet drar ut på tiden. Tänk dock på att du som regel måste agera skyndsamt då bolagen ofta är snabba på att betala ut till hantverkare.  

Läs också blogginlägget: Vad ska jag göra när en hantverkare orsakat en skada hos mig?

Jag har fått en vattenskada i mitt badrum, vad menar försäkringsbolaget med avskrivningar?

Alla försäkringar innehåller bestämmelser om avskrivningar för t ex ålder och slitage. Det innebär att du själv måste betala en del av den standardförbättring som uppkommer efter en reparation då gamla delar byts ut mot nya.

Ju närmare du kommit den tidpunkt när rör, ledningar, kakel och golv m.m. ändå måste bytas ut, desto större är avskrivningen. Avskrivningen görs på hela skadekostnaden dvs både på arbete och material. Hur stor avskrivningen är framgår av tabeller som finns i försäkringsvillkoren.