Bilförsäkringar

Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring. Den ersätter personskador och en del sakskador. Om försäkringen ska ersätta skador på din egen bil behövs en halvförsäkring eller helförsäkring.

Trafikförsäkringen är obligatorisk. Enda undantaget är om bilen är avställd i vägtrafikregistret (VTR).

En halvförsäkring innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, allrisk-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En helförsäkring består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen betalar skador på din egen bil till exempel vid en trafikolycka eller skadegörelse. 

Att tänka på

Jämför bilförsäkringar

Vad ingår i en bilförsäkring?

I en vanlig bilförsäkring ingår alltid den obligatoriska trafikförsäkringen. Den ersätter alla personskador och sakskador som orsakats med bilen. Om försäkringen ska täcka skador på din bil så behöver du även en halvförsäkring eller helförsäkring.

Bilförsäkringar är relativt lika i sitt upplägg. Det som skiljer dem åt är framför allt hur försäkringsbolagen ersätter olika skadehändelser. Vissa bolag har också bakat in ett extra skydd i den vanliga halv- eller helförsäkringen. Det gäller framförallt stora bilförsäkringar som du kan teckna hos vissa bolag. Andra tycker i stället att du kan välja en standardförsäkring som grund och därefter välja olika tillägg till den. En tilläggsförsäkring kan till exempel dig rätt till hyrbil och självriskreducering vid vissa skador.

Trafikförsäkring

Det är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ersätter personskador på förare och passagerare i bilen oavsett vem som är vållande till skadorna. Den ersätter också personskador på personer utanför fordonet och skador på egendom som föraren har orsakat med bilen. Självrisken är ofta 1 000 kronor.

Personskador
Skador på egendom
Krishjälp
Trafikolycksfall

Halvförsäkring

En halvförsäkring för bil innehåller vanligen förutom trafikförsäkring även allrisk-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Om du har en nyare bil med vagnskadegaranti räcker det att teckna en halvförsäkring för att få ett skydd som motsvarar en helförsäkring.

Allrisk
Brand
Glas
Maskin och elektronik
Räddning
Rättsskydd
Stöld

Helförsäkring

En helförsäkring ger det mest omfattande skyddet för din bil. Den har samma innehåll som en vanlig halvförsäkring, inklusive trafikförsäkring, samt vagnskadeförsäkring.

Vagnskada

Externa webbplatser

Advokatsamfundet - Sök advokat

Vanliga frågor

Får jag ersättning för stöld ur bilen som jag packat kvällen före resan?

Ja, det kan du få. Men det finns begränsningar.

Inbrottsskador på bilen, till exempel en uppbruten dörr eller krossad ruta, ersätts av bilförsäkringen, om bilen är halv- eller helförsäkrad. Om ett monterat tillbehör som till exempel en takbox blir stulen kan du få ersättning även för den.

För till exempel skidor i en takbox kan hemförsäkringens stöldskydd gälla. Men det varierar mycket beroende på försäkringsnivå och försäkringsbolag. Vissa försäkringar ersätter inte alls stöld ur bilen eller takboxen. Några ersätter men med beloppsbegränsningar. Stöldbegärlig egendom, som till exempel iPads, ersätts normalt inte alls ur en bil som lämnats över natten.  

Om du har bilförsäkring och hemförsäkring i samma försäkringsbolag behöver du oftast bara betala en självrisk för stölden trots att du får ersättning från två försäkringar.

Min gamla bil är inte värd så mycket. Vad riskerar jag om jag går ner från halvförsäkring till trafikförsäkring?

Trafikförsäkringen ersätter inga skador på din bil. Oavsett bilens ålder och värde finns det viktiga delar i halvförsäkringen. 

I halvförsäkringen ingår bärgning av bilen och hemtransport av de som åker i bilen om den skulle skadas. Om din stulna bil hittas långt hemifrån måste du själv hämta den om du saknar halvförsäkring. Det ingår också rättsskydd för ombudskostnader. Det behövs om du skadas när du kör din bil och tvistar med ditt försäkringsbolag om personskadan.

Andra delar som ingår i halvförsäkringen är skador på glasrutor och brandskador. Beroende på bilens ålder brukar det också finnas skydd för om du tappar bort bilnyckeln, skadar klädseln eller tankar fel drivmedel (allrisk) eller får en skada på motor eller elektronik (maskin).

Har jag rätt att få hyrbil om jag blir påkörd av en annan bil?

Du kan ha rätt till hyrbil om motparten är vållande till olyckan. Du måste själv betala 1/3 av kilometerkostnaden för hyrbilen. Denna del anses motsvara inbesparat slitage på din egen bil.

Om du inte har behov av hyrbil har du istället rätt till kontantersättning, s k stilleståndsersättning. Den är i normalfallet 25 kr/dag men högre ersättning kan betalas om du kan visa att dina merkostnader varit högre.

Ersättning betalas under skälig reparationstid. Om bilen ska lösas in så betalas ersättning endast under 14 dagar från det du fått vetskap om att bilen inte kan repareras.

Vill du ha hyrbil i andra fall t ex vid stöld måste du ordna det genom den egna bilförsäkringen. Enligt försäkringsvillkoren ska du själv betala 25 % av dygns- och kilometerkostnaden för hyrbilen. Du kan istället för hyrbilsersättning få kontant dagsersättning med 75-200 kr/dag beroende på vilket försäkringsbolag du har.

Har jag ångerrätt när jag köper en försäkring hos en bilhandlare?

Enligt lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler har en konsument möjlighet att ångra ett köp av försäkring på distans (t ex telefon eller Internet) eller vid hemförsäljning och ångerfristen är 14 dagar.

När du tecknar en bilförsäkring hos en bilhandlare räknas det enligt lagen inte som ett distansavtal varför någon generell ångerrätt inte föreligger. Du är därmed bunden av det försäkringsavtal du ingått och har inte rätt att åberopa ångerfristen om du t ex hittar en billigare försäkring.