Betala på resa

När du är på resa kan det vara bra att kunna betala med både kontanter och kort, eftersom det är bra att ha alternativ om någon betalningsmetod inte fungerar. 

Tänk gärna igenom hur du brukar använda kort innan du väljer vilket, eller vilka, kort du ska använda utomlands. Du kan till exempel fundera på att välja ett kort med låga avgifter på uttag, om du reser ofta. Du kan jämföra kontokort här på webbplatsen

Att betala med kontanter på resan är enkelt men du får ingen eller väldigt låg ersättning om du tappar pengarna eller blir bestulen. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket låga.

Flera kort är bra

Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha fler än ett kort med dig. Skulle du förlora kortet - eller kortinformation som koden - och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

 

Att tänka på

  • Se till att du kan betala på flera sätt. Har du bara ett kort och förlorar det får du stora problem.
  • Det brukar vara billigast att betala med kort och välja att bli debiterad i lokal valuta. 
  • Ju lägre valutaväxlingsavgift du har på ditt kort, desto billigare blir det att betala i utländsk valuta. 
  • Ska du kanske till Thailand, Australien eller USA? Då kan det vara värt att skaffa ett kort som inte har uttagsavgifter utanför EU. 
  • Håll koll på kortet. Det är en värdehandling och många tjuvar vill komma över det.

Valutaväxling

Du kan växla pengar till din utlandsresa antingen hemma innan du reser eller på ett växlingskontor eller bank på ditt resmål. Ett annat och ofta billigare sätt att växla pengar är att ta ut kontanter i en uttagsautomat i utlandet.

Det går inte att säga om det är billigast att växla hemma eller på resmålet, det varierar beroende på vart du ska. Försök att jämföra priser på internet om det är möjligt. Men det kan alltid vara bra att ha en liten kontantkassa i resmålets valuta med dig, för de första småutgifterna.

Tänk på att gå till banken eller växlingskontoret i god tid om du ska växla pengar innan du reser iväg. Vissa valutor kan det ta ett par dagar innan du får. Du kan även beställa valuta hos vissa aktörer och få den skickad till dig med rekommenderat brev.

Banken eller växlingskontoret bestämmer kursen

Prissättningen på valutaköp är fri, det finns inga officiella växelkurser utan det är banken eller växlingskontoret som bestämmer kursen. Dessutom kan det tillkomma olika avgifter.

Jämför uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag
Jag har i god tro växlat in falsk utländsk valuta. Är det mitt eller bankens ansvar?

Banken står inte risken för att de pengar du växlar in är äkta. Visar det sig vid en kontroll att sedlarna är falska är det du som står för förlusten. En falsk sedel får inte användas som betalningsmedel. Det är ett allvarligt brott och den som medvetet gör detta kan dömas till fängelsestraff. Även innehav av falska sedlar är straffbart. Den som upptäcker en falsk sedel ska inte ta emot den. Den som redan tagit emot sedeln ska försöka komma ihåg hur han eller hon kan ha fått den och göra en polisanmälan.