Checklista för att flytta ditt bolån
Jämför din personliga boränta med de senaste snitträntorna i din bank. Om din ränta är högre än snitträntan kan det vara läge att kontakta banken och ta initiativ till en förhandling, eller byta bank.
Så börjar du
- Ett första steg är att jämföra din boränta med någon eller ett par andra banker. Kontakta den eller de banker som ser intressanta ut och be om ett låneerbjudande.
- För att få ett erbjudande räcker det inte alltid med att be om en offert, utan du kan behöva göra en låneansökan. Om banken erbjuder dig att låna kan du sen diskutera räntesatser.
- En del banker förhandlar inte med kunderna om räntan utan erbjuder fasta rabatter. Dessa är ofta baserade på lånebelopp och belåningsgrad, alltså lånets andel av bostadens värde. Då går det att få en bra bild av vilka räntor du kan få via bankens webbplats.
När du bestämt dig för att flytta bolånet
- Är du beredd att flytta ditt bolån, fundera över om du bara vill flytta lånet eller om du vill byta bank helt eller hållet. Vill du bara flytta lånet kan den nya banken begära att du också öppnar ett betalkonto där som betalningarna för lånet kan dras ifrån. Det behöver inte vara ett konto där din lön kommer in.
- Kontrollera vad som gäller beträffande amortering i den nya banken. Även om ditt gamla lån är amorteringsfritt kan den nya banken ha en annan policy för amortering.
- Kontrollera även villkoren i övrigt, läs det finstilta och ställ frågor om något är oklart.
- Beställ ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Den nya banken måste ha detta för att se hur din amortering är beräknad och när din bostad senast värderades.
När du tackat ja till ett nytt erbjudande om bolån
- Din nya bolånebank kommer att lösa lånet i din nuvarande bank och lägga upp det nya lånet. Du behöver inte själv säga upp ditt gamla lån.
- Tänk på att din nuvarande bank kan ha rätt till ersättning om du löser ett lån som har bindningstid kvar. Se därför till att om möjligt lösa lånet mellan två bindningstider. Banken har rätt till ersättning även för 3-månaders bindningstid. Många banker tar inte ut ersättning då, men det kan variera mellan bankerna så kontrollera för säkerhets skull vad som gäller.
Läs mer om Bolån och Bolåneguiden