Bankkort och kreditkort

Köp och uttag med bankkort eller debetkort dras direkt från ditt konto. Köp med kreditkort betalar du oftast på en månadsfaktura.

Bankkort och kreditkort ges ut av banker, kreditmarknadsbolag eller kortföretag. Du kan använda korten för att handla både i butik och på nätet och för att ta ut pengar i uttagsautomater. När du betalar med ett bankkort dras beloppet direkt från det bankkonto som kortet är knutet till. 

Att tänka på

  • Köp med bankkort och debetkort dras direkt från ditt konto
  • Köp med kreditkort och betalkort samlas på en räkning varje månad
  • Låna inte ut ditt kort, lämna aldrig ut din pinkod och spärra kortet om du blivit av med det

Bankkort eller debetkort

När du betalar med ett bankkort dras beloppet direkt från det bankkonto som kortet är knutet till. Bankkort ges ut av en bank och kallas också för debetkort. Korten är oftast knutna till VISA eller MasterCard.

Till ditt bankkonto kan du koppla en kontokredit som du kan använda när pengarna på bankkontot är slut. Tänk på att när det kommer in pengar på bankkontot igen så betalas den kontokredit som du använt tillbaka först. Du får alltså inte en separat räkning för den kredit som du använt. 

Om du vill få en räkning på alla dina köp i efterhand så ska du i stället skaffa ett kredit- eller betalkort.

Försäkringar kopplade till kortet

Har du ett bankkort ingår det ibland andra tjänster som till exempel reseförsäkring och/eller en allriskförsäkring.

Reseförsäkring
Allriskförsäkring och förlängd garanti

Övertrassering även utan kredit

Även om du inte har någon kredit kopplad till ditt kort kan ditt konto bli övertrasserat om det inte finns tillräckligt med pengar på kontot.

VISA- eller Mastercardkort
Maestro- eller VISA Electronkort

Vanliga frågor

Mitt kort blev stulet från ett hotellrum och någon gjorde ett uttag. Har jag varit grovt oaktsam?

Ja, i ett sådant fall kan du själv få stå för de obehöriga uttag som gjorts. Allmänna reklamationsnämnden – som prövar tvister mellan konsumenter och bland annat banker – har i flera avgöranden slagit fast att det är att betrakta som grovt oaktsamt att lämna kvar sitt kort utan uppsikt, exempelvis på ett hotellrum. Det gäller även om hotellrummet har varit låst. Däremot är det inte att betrakta som grovt oaktsamt att lämna sitt kort på hotellrummet om man låser in kortet i en safetybox.

Ansvaret för obehöriga uttag när man har förlorat sitt kort regleras i betaltjänstlagen . Enligt lagen är du skyldig att

  • skydda de personliga behörighetsfunktioner som är knutna till kortet 
  • snarast anmäla till betaltjänstleverantören när du fått veta att kortet har kommit bort eller använts obehörigen
  • i övrigt följa de villkor som enligt avtalet gäller för användning av kortet.

Om det har skett obehöriga uttag för att du inte skyddat din personliga behörighetsfunktion, t.ex. din kod, får du stå för beloppet upp till högst 400 kr. Har du på ett grovt oaktsamt sätt inte följt dina skyldigheter enligt punkterna ovan får du svara för uttagen upp till högst 12 000 kr. Skulle du ha agerat särskilt klandervärt finns det ingen max-gräns för vad du ansvarar för.

Mitt bankkort stals på jobbet. Nu har någon gjort uttag från mitt konto. Har jag varit grovt oaktsam?

När en kortinnehavare lämnat kvar sitt kort i väska eller i kläder, t.ex. i en garderob eller ett kontorsrum, så har Allmänna reklamationsnämnden alltid ansett detta vara grovt oaktsamt med påföljd att kortägaren själv fått ta ansvar för de obehöriga uttagen. Reglerna för så kallade obehöriga uttag finns i betaltjänstlagen. Efter att du spärrat ditt kort blir du inte ansvarig för eventuella uttag eller köp som gjorts av någon annan. Men innan du spärrat blir du ansvarig för beloppen, helt eller delvis. Det gäller om du

1. inte skyddat din personliga kod,

2. inte snarast spärrat kortet efter att du fått vetskap om att kortet kommit bort eller använts av någon annan, eller

3. inte följt de villkor som står i ditt kortavtal om hur du får hantera och använda ditt kort.

Fick inga pengar i uttagsautomaten men de har dragits från kontot. Vad gör jag?

I vissa fall kan bokade uttag "falla bort" efter några dagar. Ligger transaktionen däremot kvar, så kontakta den bank som har gett ut kortet. Banken gör då en utredning bl.a. genom att kontrollera den s.k. eljournalen från den aktuella uttagsautomaten. Eljournalen visar bl.a. om det har varit något tekniskt fel på automaten vid det aktuella tillfället. Banken ska också ta fram en s.k. avstämningsrapport av vilken det framgår om det exempelvis funnits några överblivna sedlar kvar i automaten vid det aktuella tillfället.

Jag har köpt en resa med mitt kreditkort. Resan blev inställd på grund av Corona-pandemin. Har jag rätt till ersättning?

Om du har köpt en vara eller en tjänst på kredit, till exempel med ett kreditkort, har du ett extra skydd jämfört med om du betalat kontant eller med bankkort. Vid kreditköp har banken ett solidariskt ansvar tillsammans med säljföretaget för fel och brister i det du har köpt. Det innebär att du kan kontakta din kreditgivare (vanligtvis banken) och kräva ersättning när den du har ingått avtal med har försatts i konkurs och inte levererat den köpta varan eller tjänsten.

Dina rättigheter står i 29 § konsumentkreditlagen. Det lagskyddet har du inte om du betalat med ett bankkort där beloppet dras direkt från ditt konto, eftersom det inte är ett kreditköp. Det gäller inte heller om du betalat genom en överföring från ett tillgodohavande på ditt konto till säljarens konto.

Får auktionshus ta ut en avgift när jag betalar med kort?

Ja. Om vi antar att auktionshuset är en handelskommissionär, vilket det ofta är, så strider det inte mot lagen att ta ut en kortavgift.

Får butiken ta ut en avgift när jag betalar med kort?

En betalningsmottagare (exempelvis en butik) får inte ta ut en särskild avgift för att du betalar med kort. Denna bestämmelse gäller inte i alla länder, därför är det inte säkert att förbudet gäller exempelvis för ett flygbolag som bedriver sin verksamhet från ett annat land. Inte heller auktionsföretag som köper och säljer i så kallad kommission omfattas av förbudet mot att ta ut en avgift vid kortbetalning.