En högkostnadskredit är ett lån där den effektiva räntan är minst 30 procentenheter högre än den så kallade referensräntan.
Referensränta
Referensräntan är en ränta som Riksbanken fastställer en gång per halvår. Aktuell referensränta hittar du hos Riksbanken.
Exempel 1:
Referensräntan ligger på 0 procent. Ett lån med effektiv ränta på minst 30 procent räknas då som en högkostnadskredit.
Exempel 2:
Referensräntan ligger på 2,5 procent. Det betyder att ett lån räknas som en högkostnadskredit om den effektiva räntan är minst 32,5 procent.
Lån och krediter med en effektiv ränta under referensräntan + 30 procentenheter är inte högkostnadskrediter. Då gäller inte något krav på till exempel maximal ränta eller något kostnadstak.
Gäller inte bolån och kreditköp
Bolån är undantagna. Även krediter som i huvudsak gäller kreditköp (köp av varor eller tjänster på kredit) är undantagna. Det betyder att reglerna inte gäller för kreditkort som huvudsakligen är avsedda för köp.
Maxränta på 40 procent
Det finns en gräns för hur hög nominell ränta en långivare får ta ut för en högkostnadskredit. Maxränta är en ränta på 40 procentenheter över referensräntan. Den nominella räntan är den ränta som du betalar på krediten. Om du till exempel lånar 20 000 kr, och den nominella räntan är 30 procent, så betalar du 6 000 kr i ränta per år (500 kr per månad).
Kopplingen till referensräntan beror på att maxräntan ska vara flexibel och ta hänsyn till det allmänna ränteläget.
Tak för dröjsmålsränta
Det finns en maxgräns även för dröjsmålsränta. En högkostnadskredit får högst ha en dröjsmålsränta på 40 procentenheter över referensräntan.
Inga andra avgifter än dröjsmålsränta
Om du är sen med en betalning får långivaren inte ta ut några andra avgifter än dröjsmålsränta. Så kallade dröjsmålsavgifter, förseningsavgifter eller andra fasta avgifter som tas ut vid försening, är därför inte tillåtna för en högkostnadskredit. Detta påverkar inte avgifter för att påminna om en skuld - påminnelseavgifter - eller inkassokostnader. Sådana avgifter är tillåtna men omfattas av kostnadstaket.
Kostnadstak
Kostnadstaket för en högkostnadskredit innebär att du som mest kan bli skyldig att betala räntor och avgifter som motsvarar lånebeloppet. Om lånet exempelvis är på 15 000 kr ska du totalt inte behöva betala tillbaka mer än 30 000 kr – lånebeloppet 15 000 kr plus maximalt 15 000 kr i räntor och avgifter.
Är högkostnadskrediten en kontokredit ska kostnadstaket tillämpas på varje enskilt kreditutnyttjande för sig.
Vad ingår i kostnadstaket
Kostnadstaket gäller för räntor, avgifter och andra kostnader som du får betala för krediten, utöver att du betalar tillbaka lånet genom att amortera. Taket gäller även för vissa kostnader som kan uppstå på grund av dröjsmål med betalningarna.
Kostnader som omfattas av kostnadstaket är:
- Krediträntor
- Avgifter med anledning av krediten (uppläggningsavgift, aviavgift, fakturaavgift m m)
- Försäkring som är obligatorisk för att få krediten
- Dröjsmålsränta
- Avgifter för betalningspåminnelser och inkassokrav.
Vad ingår inte i kostnadstaket
Exempel på avgifter och kostnader som INTE räknas in i kostnadstaket är:
- Kostnader hos Kronofogden
- Rättegångskostnader i domstol
- Kostnader för utmätning
Förbud mot att förlänga högkostnadskrediter
Det är förbjudet att förlänga krediten mer än en gång om det kostar dig något. Du kan alltså bli erbjuden en förlängning av lånet mot en förlängningsavgift eller liknande vid ett tillfälle, men inte flera gånger. Som kostnad räknas även ränta under förlängningsperioden.
En högkostnadskredit får även förlängas mer än en gång om du beviljas en avbetalningsplan för att kunna betala din skuld. För att denna undantagsregel ska vara tillämplig måste avbetalningsplanen vara skälig.
Ny kredit är också förlängning
Om företaget erbjuder en ny kredit för att betala tillbaka en tidigare kredit räknas det också som en förlängning enligt reglerna.
Ny kredit hos närstående bolag
Om den nya krediten lämnas av någon annan långivare men som har nära förbindelser med den första, räknas det också som en förlängning och är förbjudet mer än en gång. Exempel på en nära förbindelse är om det ena bolaget är moderbolag till det andra.
Tvingande regler
Reglerna om högkostnadskrediter står i konsumentkreditlagen. Det innebär att företagen är tvingade att följa reglerna. Om långivaren tillämpar ett villkor som strider mot reglerna gäller det inte.
Gäller avtal efter 1 september 2018
Reglerna för högkostnadskrediter gäller låneavtal som ingåtts från och med den 1 september 2018, inte på låneavtal som ingicks före det datumet.