Kreditprövning och kreditupplysning
En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är och hur länge du ska låna pengarna.
När du ansöker om ett lån måste banker och andra långivare göra en kreditprövning för att kontrollera att du har förutsättningar att betala räntor och amorteringar på lånet. De uppgifter du lämnar kontrolleras, exempelvis genom en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag.
Varför behövs kreditprövning?
Syftet med kreditprövningen är att motverka att privatpersoner överskuldsätter sig men också att minska risken för att långivaren gör kreditförluster.
God kreditgivningssed
Reglerna om god kreditgivningssed i konsumentkreditlagen ligger till grund för hur banker och andra långivare ska agera mot dig när du ansöker om ett lån. I lagen står att långivaren ska ta till vara dina intressen på ett omsorgsfullt sätt och ge dig de förklaringar som du behöver.
En helhetsbild av din ekonomiska situation
För att bedöma din betalningsförmåga ska kreditprövningen grunda sig på tillräckliga uppgifter om dina ekonomiska förhållanden.
Så går en kreditprövning till
Det finns inga exakta regler om vilka uppgifter banker och andra långivare ska samla in vid en kreditprövning men i stort är det din totala ekonomiska situation som ligger till grund för prövningen.
Kreditupplysning
Genom att ta en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag får långivaren bland annat information om dina inkomster.
Betalningsanmärkning och omfrågningar
Om du har betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få ett lån. Även många kreditupplysningar, även kallade omfrågningar, kan vara ett hinder.
Bristfällig kreditprövning
Det är svårt att jämka återbetalningsskyldigheten - även om långivaren gjort en dålig kreditprövning.
Avslag på låneansökan
Har du ansökt om ett lån men fått avslag, har du rätt att få reda på varför lånet inte blev beviljat. Detta för att du ska få reda på vad du eventuellt behöver förändra för att du i framtiden ska kunna få ett lån.
Tillsyn och allmänna råd
Finansinspektionen har tillsyn över att företag som ger eller förmedlar lån till konsumenter följer lagen.